Vuokratyö on yksi tapa järjestää yrityksen käyttöön työvoimaa tilapäisiin tai vaihteleviin tarpeisiin. Vuokratyössä työn johtamiseen liittyvät vastuut ja velvollisuudet jakaantuvat työnantajayrityksen ja käyttäjäyrityksen välillä ja tämä tulee huomioida vuokratyöntekijän työsopimuksessa.
Vuokratyö on kolmen kauppa
Vuokratyösuhde rakentuu kahdesta sopimussuhteesta, jotka yhdessä määrittävät osapuolten oikeudet ja velvollisuudet. Vuokratyöntekijän ja vuokratyötä tarjoavan vuokratyöyrityksen välisen suhteen ehdot määritetään vuokratyöntekijän työsopimuksessa. Vuokratyöyrityksen ja käyttäjäyrityksen velvollisuudet toisiaan kohtaan puolestaan perustuvat niiden väliseen palvelusopimukseen. Käyttäjäyrityksen ja vuokratyöntekijän välillä sen sijaan ei ole sopimussuhdetta, vaan osapuolten velvollisuudet ja oikeudet perustuvat lainsäädäntöön ja vuokratyöyrityksen kanssa solmittujen sopimusten ehtoihin.
Vuokratyöstä on sovittava työntekijän kanssa
Työsopimuslain nimenomaisen määräyksen mukaisesti työntekijän siirtäminen työskentelemään toisen työnantajan palvelukseen edellyttää aina työntekijän suostumusta. Useimmiten vuokratyöntekijä onkin nimenomaisesti palkattu työskentelemään vuokratyöntekijänä. Vuokratyötä voidaan kuitenkin teettää myös tavanomaisen työsuhteen aikana, jos työntekijä esimerkiksi siirtyy tilapäisesti työskentelemään toiseen konserniyhtiöön, kunhan tästä sovitaan työntekijän kanssa esimerkiksi komennussopimuksella.
Vaikka vuokratyöntekijä palkattaisiin lähtökohtaisesti tietyn käyttäjäyrityksen tarpeita ajatellen, vuokratyöntekijän työsuhde ei automaattisesti ole sidottu juuri kyseiseen toimeksiantoon. Korkein oikeus on katsonut ratkaisuissaan 2012:10 ja 2019:45, että vuokratyöyrityksellä ei ole perusteltua syytä solmia vuokratyöntekijän kanssa määräaikaisia työsopimuksia pelkästään sillä perusteella, että vuokratyöntekijälle on tarjolla työtä ainoastaan tietyn asiakastoimeksiannon ajaksi. Sen sijaan vuokratyöyrityksen on lähtökohtaisesti palkattava työntekijä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen ja yhden toimeksiannon päättyessä pyrittävä sijoittamaan työntekijä uuden asiakkaan palvelukseen.
Työehtosopimus työnantajalta tai käyttäjäyritykseltä
Muiden työnantajien tavoin vuokratyöyritys voi olla sidottu työehtosopimukseen joko työnantajajärjestön jäsenyyden kautta tai työehtosopimuksen yleissitovuuden kautta. Vuokratyöyrityksessä noudatettavan työehtosopimuksen sijasta vuokratyössä voidaan kuitenkin joutua soveltamaan myös käyttäjäyritystä sitovaa työehtosopimusta.
Henkilöstönvuokrausalalle on solmittu oma työehtosopimus, henkilöstöalan työehtosopimus, joka on myös vahvistettu yleissitovaksi. Yleissitovuudestaan huolimatta henkilöstöalan työehtosopimusta ei kuitenkaan sovelleta kaikkiin vuokratyöntekijöihin, koska työehtosopimuksen soveltamisalamääräysten mukaisesti sitä sovelletaan ainoastaan henkilöstövuokrausalalla toimisto-, taloushallinto- ja ICT-tehtävissä työskenteleviin työntekijöihin. Jos vuokratyöyritys ei siis ole liittynyt minkään työnantajajärjestön jäseneksi, yritys on velvollinen soveltamaan toimintaansa pyörittäviin toimistotyöntekijöihin henkilöstöalan työehtosopimusta, mutta sama työehtosopimus ei sovellu yrityksen välittämiin työntekijöihin, jolleivat he työskentelevät toimisto-, taloushallinto- tai ICT-tehtävissä.
Vain yhden toimialan työntekijöitä välittävä vuokratyöyritys voi järjestäytyä suoraan tätä toimialaa edustavan työnantajajärjestön jäseneksi, jolloin kaikkiin yrityksen työntekijöihin sovellettaisiin tämän mukaan määräytyvää työehtosopimusta. Esimerkiksi koodareita välittävä vuokratyöyritys, joka liittyy Teknologiateollisuuden työnantajien jäseniksi soveltaa kaikkiin työntekijöihinsä tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta.
Jos vuokratyöyritys ei kuulu mihinkään työantajajärjestöön eikä kyse ole henkilöstöalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluvasta työstä, vuokratyöntekijöiden työehtojen on vastattava vähintään käyttäjäyrityksen soveltaman työehtosopimuksen mukaisia työehtoja. Jos siis käyttäjäyritys on järjestäytynyt johonkin työnantajajärjestöön, vuokratyöntekijöiden työehtoihin on sovellettava tämän työnantajajärjestön solmimaa työehtosopimusta. Järjestäytymättömän työnantajan käyttöön vuokrattujen työntekijöiden työehtoihin on puolestaan sovellettava asiakasyrityksen toimialalla yleissitovana sovellettavaa työehtosopimusta.
Käyttäjäyritys johtaa työtä, vuokratyöyritys on silti työnantaja
Koska vuokratyöntekijä työskentelee käytännössä osana käyttäjäyrityksen organisaatiota, käyttäjäyrityksellä on vastuu ja velvollisuus johtaa vuokratyöntekijän työtä. Käyttäjäyritys osoittaa vuokratyöntekijälle työtehtävät ja vastaa vuokratyöntekijän perehdyttämisestä työhön. Käyttäjäyrityksen on myös huolehdittava vuokratyöntekijän työturvallisuudesta. Käyttäjäyritys ja vuokratyöyritys voivat sopia keskenään, kumpi järjestää työntekijälle työssä tarvittavat varusteet ja suojavälineet, mutta käyttäjäyrityksen on valvottava, että varsinkin suojavälineitä käytetään asianmukaisesti.
Vaikka arkipäivän työnjohto kuuluu käyttäjäyritykselle, työsuhteeseen liittyvät vastuut ja velvoitteet ovat silti vuokratyöyrityksellä. Vuokratyöyrityksen vastuulla on työntekijän työaikojen ja vuosilomien järjestäminen ja seuranta, joskin käytännössä tämä usein tehdään tiiviissä yhteistyössä käyttäjäyrityksen kanssa.
Vuokratyöyritys myös käyttää työnantajan valtuuksia kurinpidollisissa asioissa. Käyttäjäyrityksellä ei ole valtuuksia antaa vuokratyöntekijälle varoitusta tai päättää vuokratyöntekijän työsuhdetta, vaan käyttäjäyrityksen tulee ilmoittaa tällaisista tilanteista vuokratyöyritykselle, joka päättää mahdollisista toimenpiteistä. Toki vuokratyöyrityksen ja käyttäjäyrityksen välinen sopimus voi antaa käyttäjäyritykselle oikeuden vaatia vuokratyöyritystä vaihtamaan vuokratyöntekijän, jos käyttäjäyritys ei ole vuokratyöntekijän toimintaan tai osaamiseen tyytyväinen, mutta tämä ei automaattisesti vaikuta vuokratyöntekijän työsuhteen pysyvyyteen.
Vuokratyöntekijästä työsuhteeseen?
Jos vuokratyöntekijän työpanokselle osoittautuu olevan pysyvää tarvetta ja käyttäjäyritys on tyytyväinen vuokratyöntekijän suorituksiin, käyttäjäyritys voi palkata vuokratyöntekijän suoraan palvelukseensa. Vuokratyöyritys ei voi pätevästi kieltää käyttäjäyritystä palkkaamasta vuokratyöntekijöitä, mutta vuokratyöyritys voi periä käyttäjäyritykseltä kohtuullisen rekrytointipalkkion onnistuneesta rekrytoinnista.
Vaikka vuokratyöntekijä olisi aiemmin työskennellyt käyttäjäyritykselle vuokratyöntekijänä, vanhan työsuhteen ehdot eivät mitenkään automaattisesti siirry osaksi vuokratyöntekijän ja käyttäjäyrityksen välistä työsopimusta. Vuokratyöntekijän työsuhteen ehdot voidaan sopia vapaasti sopimusta solmittaessa, työehtosopimuksen sallimissa puitteissa, ja aikaa vuokratyöntekijänä ei oteta huomioon työsuhteen keston perusteella määräytyvien etujen kuten sairauslomaoikeuden tai irtisanomisajan pituutta laskettaessa, jolleivat osapuolet tästä nimenomaisesti sovi. Ainoa ehto, johon työntekijän historia vuokratyöntekijänä vaikuttaa, on koeaika. Jos vuokratyöntekijä palkataan samoihin tehtäviin, joita hän on tehnyt vuokratyöntekijänä, aika vuokratyöntekijänä vähennetään koeajan enimmäiskestosta. Onhan käyttäjäyrityksellä ollut jo vuokratyösuhteen aikana mahdollisuus arvioida työntekijän soveltuvuutta tehtävään.
“Pykälät Töissä” -blogin etusivulle.
Haluatko saada tuoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi? Voit tilata ne tästä linkistä.