Houkuttelukielto kieltää työntekijää viemästä asiakkaita tai kollegoita mukanaan työntekijän siirtyessä kilpailijan palvelukseen. Varsinaisen kilpailukiellon tavoin pelkkä houkuttelukielto voi kuitenkin johtaa velvollisuuteen maksaa työntekijälle korvausta kiellon voimassaoloajalta.
Työsopimus voi sisältää myös työsuhteen päättymisen jälkeisiä velvollisuuksia
Työsuhteen päättyminen ei aina vapauta työntekijää kaikista työsopimukseen perustuvista velvollisuuksista. Työsuhteen aikana tietoon saatuja yrityssalaisuuksia koskeva salassapitovelvollisuus voi säilyä voimassa lähes ikuisesti. Työsopimuksessa voidaan myös sopia työsuhteen jälkeistä aikaa koskevasta kilpailu- tai houkuttelukiellosta.
Työsuhteen jälkeistä aikaa koskevien kilpailukieltojen käyttämistä rajoittavat työsopimuslain säädökset. Työsuhteen jälkeisestä kilpailukiellosta on mahdollista sopia vain erityisen painavasta syystä ja vuoden 2022 alusta lukien työntekijä on myös oikeutettu korvaukseen tällaisesta kilpailukiellosta. Houkuttelukiellosta ei sen sijaan ole mitään nimenomaisia määräyksiä työsopimuslaissa, mikä tekee houkuttelukiellosta erityisen kiinnostavan vaihtoehdon, jos työsopimukseen sisältyvä kilpailukielto ei siitä maksettavan korvauksen johdosta enää tunnu kannattavalta tavalta suojata työnantajayhtiön intressejä.
Liiaksi työntekijää rajoittava houkuttelukielto voidaan tulkita kilpailukielloksi
Vaikka houkuttelukielloista ei ole nimenomaisia määräyksiä, Suomessa on vakiintuneesti katsottu, että työnantaja ja työntekijä voivat lähtökohtaisesti sopia houkuttelukiellosta, kunhan houkuttelukielto kokonaisuudessaan on kohtuullinen.
Korkein oikeus on kuitenkin jo 2003 antamassa ratkaisussaan katsonut, että työsuhteen jälkeen voimaan jäävä houkuttelukieltoehto rinnastuu kilpailukieltoon, jos työntekijän ei käytännössä ole mahdollista siirtyä samalla toimialalla toimivan yrityksen palvelukseen ilman, että työntekijä päätyisi rikkomaan houkuttelukieltoa. Jos houkuttelukielto rajoittaisi työntekijän toimintavapautta kilpailukiellon tavoin, houkuttelukiellosta voidaan sopia vain erityisen painavasta syystä. Työnantaja on myös velvollinen maksamaan työntekijälle korvausta kilpailukieltoon rinnastuvasta houkuttelukiellosta samalla tavalla kuin varsinaisesta kilpailukiellosta. Jos sopimuksessa on kilpailukielto ja houkuttelukielto, korvausta ei kuitenkaan makseta kaksinkertaisena, mutta pidempään voimassa olevan kiellon kesto määrittää, maksetaanko korvausta 40 % vai 60 % työntekijän kuukausipalkasta. Jos varsinainen kilpailukielto on voimassa kuusi kuukautta mutta sen lisäksi on sovittu 12 kuukautta voimassa olevasta kilpailukieltoon rinnastuvasta houkuttelukiellosta, työntekijä on oikeutettu 60 % korvaukseen koko 12 kuukauden ajalta.
Kollegoiden houkuttelukielto ei rajoita liikaa, mutta suojaa työnantajaa vain rajallisesti
Kielto houkutella entisen työnantajan työntekijöitä siirtymästä työntekijän mukana työntekijän uuden työnantajan palvelukseen harvoin rajoittaa työntekijän toimintavapautta siinä määrin, että tällainen houkuttelukielto voitaisiin rinnastaa kilpailukieltoon. Yhteydenpitoa entisiin kollegoihin ei voida pitää niin välttämättömänä, että työntekijä ei pystyisi toimimaan samalla alalla ilman, että työntekijä lähes väistämättä päätyisi rikkomaan kieltoa houkutella entisiä kollegoitaan siirtymään uuden työnantajansa palvelukseen.
Työnantajan on kuitenkin syytä tiedostaa, että kollegoiden houkuttelukielto voi käytännössä jäädä tehottomaksi. Työntekijä voi rikkoa houkuttelukieltoa, jos hän lähestyy aktiivisesti entisiä kollegoitaan ja ehdottaa heille siirtymistä uuden työnantajan palvelukseen tai jos työntekijä on uuden työnantajansa palveluksessa mukana rekrytointiprosessissa ja siten edesauttaa, että työntekijät entiset kollegat tulevat valituiksi. Mutta jos työntekijä ei ole mitenkään osallisena rekrytointiprosessissa ja uusi työnantaja on vieläpä laittanut työpaikan avoimeen hakuun ennen työntekijän entisen kollegan palkkaamista, vanhan työnantajan on lähes mahdotonta pystyä osoittamaan työntekijän rikkoneen houkuttelukieltoa.
Harvojen asiakkaiden houkuttelu rinnastuu helposti kilpailukieltoon
Asiakkaiden houkuttelukielto voi kuulostaa hyvin houkuttelevalta vaihtoehdolta kilpailukiellolle. Työntekijän siirtyminen kilpailijalle aiheuttaa paljon vähemmän huolta, jos työntekijä ei kuitenkaan saa yrittää viedä keskeisiä asiakkaita mukanaan. Mutta erityisesti aloilla, joissa asiakaskunta on hyvin rajallinen, tällainen houkuttelukielto rinnastuu helposti täysmittaiseen kilpailukieltoon. Ainakaan myyntityötä tekevän työntekijän on käytännössä lähes mahdotonta siirtyä toisen samalla alalla toimivan yrityksen palvelukseen, jos työntekijä ei saa siirryttyään yrittää myydä uuden työnantajansa tuotteita vanhan työnantajansa asiakkaille.
Tämä on myös vahvistettu vuodelta 2019 olevassa hovioikeusratkaisussa, joka koski houkuttelukiellon pätevyyttä tilanteessa, jossa uuden ja vanhan työnantajan pääasiallisina asiakkaina olivat 21 sairaanhoitopiiriä, joista 14 oli ollut työntekijän vanhan työnantajan asiakkaita. Koska vain pieni osa potentiaalisesta asiakaskunnasta oli jäänyt houkuttelukieltoehdon ulkopuolelle, houkuttelukielto tosiasiallisesti rajoitti työntekijän toimintamahdollisuuksia niin paljon, että se rinnastui kilpailukieltoon ja oli siten pätevä vain samojen edellytysten vallitessa kuin varsinainen kilpailukielto.
Toimialoilla, joissa potentiaalinen asiakaskunta on laaja, asiakkaiden houkuttelukielto ei välttämättä rajoita työntekijän toimintavapautta vastaavalla tavalla. Yleisen houkuttelukiellon vaikutuksia työntekijän toimintavapauteen voi myös yrittää pienentää rajoittamalla houkuttelukiellon koskemaan vain muutamia keskeisiä asiakkaita. Tällaisen kohdennetun houkuttelukiellon toimivuutta ei kuitenkaan ole vielä testattu oikeuskäytännössä ja tuomioistuin voi päätyä katsomaan, että vain keskeisiin asiakkaisiin rajoitettu houkuttelukieltokin rajoittaisi työntekijän toimintavapautta niin merkittävästi, että houkuttelukieltoa käsiteltäisiin kilpailukiellon tavoin.
“Pykälät Töissä” -sarjan etusivulle.
Haluatko saada tuoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi? Lähetä meille sähköpostisoitteesi, niin lisäämme sinut jakelulistalle: newsletter@ww.fi