Työtapaturman voi aiheuttaa liukastuminen työpaikan pihalla, jalan päälle pudonnut kannettava tai syliin kaatunut kuuma kahvi. Lakisääteinen tapaturmavakuutus suojaa työntekijää, mutta etätyössä työntekijä voi useissa tilanteissa jäädä vakuutusturvan ulkopuolelle.
Lakisääteinen tapaturmavakuutus
Jokaisella työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijöilleen vakuutusturva työtapaturmien ja ammattitautien varalta. Vakuutuksia myöntävät yksityiset vahinkovakuutusyhtiöt, mutta vakuutussuojan laajuus on määritetty suoraan laissa.
Lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen perusteella korvataan vahingosta aiheutuneiden vammojen tutkimiseksi ja hoitamiseksi tarpeellinen sairaalahoito sekä sairaalahoitoon pääsemisestä aiheutuneet välittömät kustannukset kuten sairaalaan siirtymisestä aiheutuneet matkakustannukset sekä mahdolliset majoittumiskustannukset hoitojen ajalta. Työtapaturmavakuutuksesta korvataan myös vahingosta johtuneesta työkyvyttömyydestä aiheutunut ansionmenetys. Mikäli vahingosta on aiheutunut työntekijälle pysyvä haitta, konkreettisten kustannusten korvausten lisäksi työntekijälle maksetaan erillinen haittakorvaus.
Lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen piirissä ovat kaikki työsuhteiset työntekijät mutta myös osakeyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet. Toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen jää kuitenkin työtapaturmavakuutuksen ulkopuolelle, jos toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen omistaa yksin yli 30 % yhtiön osakkeista tai toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen perhe yhteensä omistaa yli 50 % yhtiön osakkeista.
Vain työhön liittyvät tapaturmat korvataan
Työtapaturmavakuutuksen kannalta työtapaturmina pidetään työssä, työpaikalla tai muutoin työhön liittyvissä tilanteissa sattuneita tapaturmia. Työhön liittyviksi katsotaan muun muassa työpaikan virkistystoiminta ja työhön liittyvät koulutukset. Jos työntekijä on koulutuksessa työpaikan ulkopuolella ja kompastuu loukaten nilkkansa, kyse on työtapaturmasta, vaikka vahinko ei ole sattunut työpaikalla eikä työnantajalla erityisemmin ole ollut mahdollisuuksia estää vahinkoa sattumasta.
Myös työntekijän matkat kotoa työpaikalle katsotaan työhön liittyviksi, ja työntekijä pysyy työtapaturmavakuutuksen piirissä. Työntekijä saa jopa hoitaa tavanomaisia asioitaan työmatkalla ja poiketa ruokakauppaan tai hakea lapset koulusta tai päivähoidosta työmatkalla ja kyse on edelleen kokonaisuudessaan työhön liittyvästä toiminnasta ja mahdolliset tapaturmat tulevat korvattaviksi työtapaturmina. Työmatkan yhteydessä tavanomaisesti hoidettavien asioiden listaa on kuitenkin tulkittava hyvin suppeasti. Vakuutusoikeus on katsonut ratkaisuissaan, että postilähetyksen noutaminen postista ei ole niin tavanomainen toimenpide, että kyse olisi edelleen osa kodin ja työpaikan välistä säännöllistä kulkemista, vaan postissa asioinnin yhteydessä sattunut tapaturma ei tule korvattavaksi työtapaturmana.
Etätyössä eri säännöt
Työntekijän työskennellessä kotonaan tai muussa itse valitsemassaan työskentelypaikassa työtapaturmavakuutuksen tarjoama suoja kattaa vain työnteon yhteydessä sattuneet vahingot. Työpaikan lounastunnilla tapahtunut tapaturma olisi korvattava työtapaturma, mutta kotoa työskentelevän työntekijän vakuutussuoja päättyy työntekijän päättäessä tai keskeyttäessä työnteon.
Vakuutusoikeuden tuoreessa ratkaisussa jouduttiin ottamaan kantaa työtapaturman käsitteeseen etätyössä. Työntekijä oli tehnyt etätöitä kotoaan, noussut työpisteeltään hakemaan latauksessa ollutta työpuhelintaan ja samalla lyönyt varpaansa kaapin jalkaan. Vakuutusyhtiö eväsi korvauksen katsoen, että korvaussuoja oli katkennut työntekijän noustua työpisteeltään ja tämän jälkeen tapahtunut vahinko oli sattunut työtapaturmavakuutuksen ulkopuolelle jäävässä kotona tapahtuvassa oheistoiminnassa. Vakuutusoikeus kuitenkin katsoi, että kyse oli työtapaturmasta. Vakuutusoikeuden mielestä tapaturma oli sattunut työnteon yhteydessä, koska työntekijä oli ollut noutamassa työvälinettä. Jos kyse olisi ollut kahvikupista tai sanomalehdestä, päätös olisi voinut olla toisenlainen.
Lisäturvaa vapaaehtoisella vakuutuksella
Työnantaja voi täydentää työntekijöiden vakuutusturvaa työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisella vapaa-ajan vakuutuksella. Vapaaehtoinen vapaa-ajan vakuutus tarjoaa työntekijöille vastaavan vakuutusturvan kuin lakisääteinen työtapaturmavakuutus myös tilanteissa, jotka eivät mahdu työtapaturman käsitteen piiriin.
Etätyötä ja muita ajankohtaisia työelämän kysymyksiä käsitellään myös Pykälät töissä -webinaarissa 28.10.2021.
Takaisin “Pykälät Töissä” -sarjan etusivulle.
Haluatko saada tuoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi? Lähetä meille sähköpostisoitteesi, niin lisäämme sinut jakelulistalle: newsletter@ww.fi