Koronaviruksen leviäminen Kiinassa ja sieltä eri puolille maapalloa on sotkenut yritysten toimintaa ja aiheuttanut epätietoisuutta kodeissa ja työpaikoilla. Miten pitäisi toimia, jos sairastun? Miten käy varaamani lentomatkan? Voiko työnantaja tehdä mitään suojautuakseen viruksen aiheuttamilta haitoilta?
Sairaana ei tulla töihin
Työntekijällä on oikeus olla pois työstä, jos työntekijä on estynyt tekemästä työtään sairauden tai tapaturman takia. Koronavirus ei poikkea tältä osin normaalista vaan sairastuneella työntekijällä on oikeus sairausajan palkkaan normaalien määräysten mukaisesti.
Koronavirus ei muutoinkaan automaattisesti anna työntekijöille oikeutta poiketa normaaleista käytännöistä vaan sairauden vuoksi töistä pois jäävän työntekijän tulee poissaolon pitkittyessä toimittaa työnantajalle lääkärintodistus yhtiön määräämän käytännön mukaisesti. Yhtiö voi muuttaa tilapäisesti käytäntöä ja sallia esimerkiksi muutaman päivän poissaolon suoraan työntekijän ilmoituksen perusteella, jolloin sittenkin vain tavanomaista kausiflunssaa sairastava työntekijä voi jäädä pois töistä ilman, että työntekijän tarvitsee lähteä hakemaan lääkärintodistusta.
Työnantajan vastuu ja toimenpiteet taudin leviämisen estämiseksi työpaikalla
Työnantaja vastaa työturvallisuudesta ja työnantajan tulee ennaltaehkäisevin toimin pyrkiä estämään myös tautien leviäminen työpaikalla. Nyt on hyvä hetki panostaa arkisen hygienian toimivuuteen jokaisella työpaikalla, mutta tilanteesta riippuen myös mittavammat toimet voivat olla tarpeen. Riskialueilla liikkuneita tai muutoin erityisessä tartuntariskissä olevia työntekijöitä voidaan määrätä pysymään poissa työpaikalta, kunnes on varmaa, että työntekijä ei ole saanut tartuntaa. Työnantajan määrätessä työntekijän pysymään poissa työpaikalta, työntekijällä on oikeus normaaliin palkkaansa riippumatta siitä, osoittautuuko varotoimi tarpeelliseksi vai ei. Työnantajalla on toki oikeus vaatia palkan vastineeksi työsuoritusta, jos työntekijälle voidaan osoittaa työtehtäviä, jotka voidaan hoitaa työpaikalle tulematta.
Työnantajan näkemyksestä riippumatta viranomaiset voivat määrätä henkilön pysymään pois työpaikaltaan, jos karanteenin katsotaan olevan tarpeen taudin leviämisen estämiseksi. Viranomaisen karanteenimääräyksen nojalla työntekijällä on oikeus olla pois töistä, mutta jollei työntekijä ole itse sairaana, työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa työntekijälle palkkaa karanteenin ajalta. Työntekijän kärsimä ansionmenetys korvataan täysimääräisesti KELA:n maksamalla tartuntatautipäivärahalla.
Oikeus jäädä pois töistä karanteenimääräyksen nojalla koskee kuitenkin ainoastaan karanteeniin määrättyjä henkilöitä ja työntekijällä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta jättäytyä oma-aloitteisesti pois töistä vaikka työntekijän perheenjäsen tai muu läheinen olisi määrätty karanteeniin. Jos työntekijän poissaolo on kuitenkin välttämätöntä sairastuneen perheenjäsenen hoitamiseksi, työntekijällä on oikeus jäädä tilapäisesti pois työstä.
Mahdollisiin karanteenitoimenpiteisiin on hyvä varautua etukäteen ja miettiä valmiiksi, miten toiminnan jatkuminen pystytään tarvittaessa varmistamaan ja huolehtia siitä, että kaikki työntekijät tietävät, keihin heidän tulee olla yhteydessä mahdollisen karanteenin johdosta.
Työmatkat ja yksityismatkat – voiko näitä kieltää?
Työajalla tapahtuva matkustaminen kuuluu työnantajan direktio-oikeuden piiriin ja työnantaja voi harkintansa mukaan päättää, että matkustamista esimerkiksi korkean tautiriskin alueille rajoitetaan tilapäisesti osittain tai kokonaan. Mikäli työnantaja kuitenkin katsoo matkustamisen välttämättömäksi, työntekijä ei voi kieltäytyä matkustamasta. Työnantaja on kuitenkin vastuussa työtehtävissä matkustavien työntekijöiden turvallisuudesta eikä työnantajan tule lähettää työntekijöitä kohteisiin, joihin matkustamiseen liittyy huomattava terveysriski.
Työntekijöiden vapaa-ajankäyttö sen sijaan ei kuulu työnantajalle. Työnantaja ei voi kieltää työntekijöitä hyödyntämästä Pohjois-Italian tai Etelä-Korean matkatarjouksia ja määrätä työntekijöitä välttämään epidemia-alueita vapaa-ajallaan. Työnantaja voi kuitenkin pyrkiä suojelemaan muita työntekijöitä ja määrätä työntekijän pysymään poissa työpaikalta matkalta paluun jälkeen. Toimintatavoista on tärkeää tiedottaa riittävän aktiivisesti, jotta työntekijät osaavat toimia oikein ja työnantaja pysyy perillä tilanteesta.
Jos työntekijän paluu matkalta viivästyy karanteenin tai yhteyksien perumisen johdosta, työntekijällä on velvollisuus informoida työnantajaa tilanteesta mahdollisimman ripeästi. Työntekijän poissaolo työstä on tällaisessa tilanteessa perusteltua eikä myöhästymisestä saa aiheutua työntekijälle seuraamuksia. Poissaolo tapahtuu kuitenkin työntekijän omalla kustannuksella eikä työnantajalla ole velvollisuutta maksaa työntekijälle palkkaa tämän jäädessä pois töistä esimerkiksi matkustusesteen takia.
Toiminnan keskeyttäminen – älä jätä toimenpiteitä viime tippaan
Jos toimitusketjujen häiriintyminen sotkee toiminnan, sairaus meinaa levitä niin laajalle, että työvoiman riittävyys on koetuksilla tai riskiä taudin leviämisestä työpaikalla ei haluta enää ottaa, työnantaja voi katsoa parhaaksi keskeyttää toiminnan kokonaan. Toimintojen keskeyttäminen tulee kuitenkin valmistella huolella ja työntekijät tulee ottaa prosessiin mukaan riittävän aikaisessa vaiheessa. Jos tilanne on jo päällä, työnantajalla on enää vähänlaisesti liikkumavaraa.
Jos toiminta keskeytyy tilapäisesti ja työntekijöille ei siksi aikaa voida osoittaa muuta työtä, työntekijät voidaan lomauttaa keskeytyksen ajaksi, jolloin työvelvollisuus katkeaa, mutta niin katkeaa myös työnantajan palkanmaksuvelvollisuus. Yhteistoimintavelvollisuuden piiriin kuuluvissa yrityksissä lomautuspäätöstä saadaan kuitenkin tehdä vasta työntekijöiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Mahdollisiin keskeytystarpeisiin onkin syytä varautua jo ajoissa ja aloittaa neuvottelut työntekijöiden kanssa jo siinä vaiheessa, kun yhtiössä ruvetaan miettimään, missä tilanteessa toiminnan keskeyttäminen toimitusvaikeuksien tai muiden epidemiaan liittyvien haasteiden vuoksi voi tulla kyseeseen.
Takaisin “Pykälät Töissä” -sarjan etusivulle.
Haluatko saada tuoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi? Lähetä meille sähköpostisoitteesi, niin lisäämme sinut jakelulistalle: newsletter@ww.fi